Koszorúzás

Kedves Barátok, jelenlegi és volt kórustagok!

Szeretettel köszöntök mindenkit itt, Révész László karnagy úr emléktáblájánál. Február 6-án lenne Laci 90 éves és nehezen hihető, hogy már 15 éve nincs közöttünk. Ilyenkor mindig nagy a kísértés, hogy az ember belemerüljön az életmű ismertetésébe, méltatásába, igyekszem azonban most felhagyni ezzel a hagyománnyal. Részben azért, mert mi, akik itt vagyunk, pontosan tudjuk, miért jövünk ide minden évben, mit jelentett számunkra Laci személyisége, muzikalitása, elhivatottsága, az a professzionizmus, ahogy kiállt egy énekkar elé – legyen az hivatásos vagy amatőr –, ahogy közvetíteni tudta mondanivalóját az előadott darabról. És tudjuk azt is, milyen fantasztikus hangulatot tudott teremteni, amikor annak volt itt az ideje: utazáskor, kötetlen összejöveteleken, baráti beszélgetések alkalmával.
Szokás ilyenkor fogadkozni, hogy mindezt nem felejtjük el és igyekszünk megőrizni a hagyományokat. Úgy gondolom, nincs szükség fogadalmakra: most is itt állunk, együtt aktív és nem aktív, új és régi kórustagok. Őrizzük szellemiségét, amelynek értelmében nemcsak a napi kórusmunkával foglalkozunk, de aktívan részt veszünk a hazai kórusmozgalomban, sőt, kiadványainkkal, rendezvényeinkkel komoly befolyást is gyakorolunk rá. Rendszeres kapcsolatban állunk kortárs zeneszerzőkkel, lehetőségeink szerint magunk is inspiráljuk új művek létrejöttét. Repertoárunkon számos olyan mű található, amelyet ő tanított meg először annak idején, miközben folyamatosan bővítjük az előadható darabok körét. Hosszú évek óta a legmagasabb minősítés birtokában veszünk részt a kóruséletben. Elsődlegesnek tartjuk a magas szakmai színvonal biztosítását, mert annak hiányában bizony gyorsan szétesik az éneklők közössége.
Drága Laci, remélem, hogy meg lennél elégedve mindazzal, amit nyújtani tudunk. Vagy ha elégedett nem is lennél, mert ahhoz nem sokat, hanem rengeteget kell letenni az asztalra, de legalább azt mondanád, hogy jó úton haladunk. Mi hisszük, hogy igen.
Végül felkérem Kelecsényi Lászlót, hogy helyezze el a koszrút az emléktáblán, majd Németh Zsuzsannát, aki 1999 óta a kórus művészeti vezetője, hogy vezényelje el Gárdonyi Zsolt népdalfeldolgozását, az Erdő, erdőt.

Tóth Anna