O, Ewigkeit!

O, Ewigkeit! – azaz Ó, Örökkévalóság! címmel szervezett hangversenyt szülőfalujában, Ceglédbercelen a Budapesti Vándor Kórus alt szólamvezetője, Sassné dr. Berényi Eszter, aki magánénekesként saját fellépések létrehozásával is foglalkozik. Ceglédbercelen ismerik és szeretik ezeket az alkalmakat, ezúttal is sokan látogattak el a Nepomuki Szent János templomba, ahol hangszeres partnerei mellett a Budapesti Vándor Kórus is jelentős szerepet kapott.

A műsor Bach 84-es kantátája nyitotta, amely két áriából, két recitativóból és a záró kórus-korálból áll. A művet a kórus basszus szólamvezetője, Sass Boldizsár vezényelte, kiváló tempókkal és a muzsikusokat határozott mozdulatokkal összefogó, egyértelmű ütésekkel. A 147-es kantáta csodálatos hegedűszólammal ellátott záró korálját (Jesus bleibet meine Freude – Jézus marad az örömöm) Sassné dr. Berényi Eszter dirigálta, egyértelmű intésekkel őrködve a tempón, ritmuson, dinamikán.

A Budapesti Vándor Kórus a capella programjában kétkórusos, illetve olyan darabok szerepeltek, amelyekben az egyes szólamok kettéosztása keltheti a többkórusosság látszatát. Pachelbel, Mendelssohn, Bruckner szebbnél-szebb műveit Németh Zsuzsanna vezényelte, ahogy az utánuk megszólaló 16. századi angol kompozíciót (Tallis: If Ye Love Me) is. A műsort a világhírű litván zeneszerző, az 1954-es születésű Vytautas Miškinis megindító szépségű alkotása, a Gloriosa dicta sunt zárta, amit a kórus tenor szólamvezetője, Juhász János dirigált.