Randevú a romantikával

Kórusunk a fenti címmel rendezett hangversenyt március 23-án a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium disztermében. Három másik énekkart is meghívtunk, mindegyik elfogadta a felkérést.
A romantika a köztudattal ellentétben korántsem csupán korstílus, hanem mindenek előtt életérzés – hangsúlyozta bevezetőjében Tóth Anna, zenetörténészünk -, sőt napjainkban is születnek ilyen alapú műalkotások. Az eszményeket juttatja érvényre, elsősorban a szabadságot. A zenében kulcselemei a XIX. században előtérbe kerülő nemzettudat, a természeti szép és az istenhit. Mindezt az elhangzó kórusművek több ponton illusztrálták.
Első vendégünk a Bárdos Lajos által 1941-ben alapított Budapesti Kórus, legendás karnagya volt három évtizeden keresztül Forrai Miklós. Számos kórustaguk azóta is énekel, most Uzsaly Bence András vezetésével. Előbb a XIX. századi Rheinberger Adventi motetták című összeállításából adtak elő részeket, majd a férfikaruk Schubert La pastorale al prato c. darabját adta elő.
Az Óbudai Egyetem Vegyeskara volt a legfiatalabb fellépő énekegyüttes: tíz éve alakult, karnagya ismerősünk, Baranyai Anna. Előbb vallási témájú műveket énekeltek (a kortárs Orbán Györgytől: Nunc dimittis; a XIX. századi Brucknertől: Locus iste), utoljára a Saint Saens-tanítvány Fauré varázslatos Les djinns (dzsinnek) c. művét szólaltatták meg, zongorakísérettel.
A Gaude Kórus Göd városi énekkaraként alakult másfél évtizede, most Földvári Mátyás vezeti. Négy vadonatújan megtanult műsorszámot hoztak: a romantika klasszikusai közül Schumann nyári dalát (Sommerlied), Mendelssohntól pedig ugyancsak a természet szépségeit szólaltatták meg: a csalogány énekét (Die Nachtigall) és a májusi dalt (Mailied). Záró műsorszámuk egy Distler-motetta volt a XX. század első feléből: Lobet den Herren.
A Budapesti Vándor Kórus is előadott Mendelssohn-művet (Denn er hat seinen Engel). Bruckner Ave Mariája mellett kortárs kórusműveket is énekeltünk: Horváth Márton Leventétől a bibliai fogantatású O vos omnes c. darabot és Ole Gjelo Northern Lights című számát, amelyben a norvég zeneszerző hazaérkezése Oslóba, a természeti látvány varázslata, az istenhit és a szerelem együtt szólal meg, mindezek együtt, a zeneművészet révén. Karnagyunk: az Erzsébetváros Önkormányzata által március 15-én kitüntetett Németh Zsuzsanna.
Befejezésüé a négy vegyeskar a közönséget közrefogva Mendelssohn Am Neujahrstage c. darabját énekelte. Tóth Anna Bevezetőjében Mendelssohnt idézte: a természeti zene az, amikor négy ember együtt megy sétálni, miközben magukban hordozzák a zenét. Most négy énekkar vitt sétálni másokat…