Salve Latvia!

Április 15-én, hétfőn este közös koncertet adtunk a fasori evangélikus templomban a Lettországból érkező, Burtnieks nevű vegyes karral, amely nemzetközi kórusversenyre jött Budapestre. Már találkoztunk velük, amikor két éve mi vettünk részt a hasonló rigai rendezvénysorozaton. A kapocs a két énekkar között a lett származású kórustársunk, Kalṇina Sallija, aki most a tolmács szerepét is ellátta. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a budapesti lett konzul is, több munkatársával.
A vendég kórus XIX. és XX. századi otthoni szerzők műveit énekelte a szép számú közönség előtt, karnagyuk Egils Lipšāns. Mi, főpróbaként is, a másfél hét múlva sorra kerülő németországi útunkra begyakorolt kortárs magyar darabokat énekeltük el, Németh Zsuzsanna vezetésével. A záró közös szám a lett Ēriks Ešenvalds Lux aeterna c. műve volt. A műsort most is Tóth Anna vezette.
A hangverseny után svédasztalos fogadást adtunk a letteknek a szomszédos gimnázium dísztermében, visszaadva rigai vendégül látásunkat. A hangulatot a repertoárunkból felújított, lett nyelvű „Ģērbies, saule sudrabota” című és kezdetű népdalfeldolgozás előadásával alapoztuk meg.
Reméljük, látjuk (és halljuk) még egymást…