Bemutatkozás

A Budapesti Vándor Kórus 1936-ban alakult amatőr énekkar, azóta folyamatosan aktív résztvevője a magyar zenei életnek. Az együttes első karnagyának a legendás Vándor Sándornak a nevét viseli. 1949 és 1999 között a kórus vezetője Révész László, Liszt Ferenc díjjal kitüntetett, érdemes művész. Vezetésével a kórus nemzetközi elismerésre tett szert, és értékes díjakat nyert a legrangosabb nemzetközi versenyeken, mint például Arezzo, Montreux, Tolosa, Tours, Pescara. A kórus sikeres koncertkörutat tett Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az együttes vezető karnagya Németh Zsuzsanna. Az elmúlt években a kórus jelentős szakmai sikereket ért el. 2004-ben az énekkarok „Éneklő Magyarország” minősítő hangversenyén elnyerte a „Hangversenykórus Cum Laude” fokozatot. 2005-ben a 10. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen és a Bad Ischl-ben rendezett 7. Nemzetközi Kórusnapokon egyaránt arany oklevelet nyert. 2006-ban egymást érték az események, mozgalmas éven volt túl az énekkar: tavasszal kórus fesztivál Olaszországban (Alta Pusteria), ősszel turné Lengyelországban, majd megmérettetés a Budapesti Kodály kórus versenyen, ahol rangos mezőnyben arany diplomát érdemelt ki az énekkar. Ebben az évben ünnepelte a kórus megalakulásának 70. évfordulóját is, melyet Bartók és Mozart művek bemutatásával tett nevezetessé. 2007-ben Radnóti díjat kapott a kórus, melyet a kórus vezetői a Parlamentben vehettek át. 2008-ban ismét Olaszországban (Rimini) versenyzett az énekkar és profi mezőnyben, nemzetközi zsűri előtt bizonyítva bronz és ezüst diplomákkal tért haza.

A 2009-es év eddigi sikerei: arany diploma a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, 2009. május 23-án pedig sikeres minősítő hangverseny „Kiemelt Hangversenykórus” eredménnyel.

A repertoáron reneszánsz madrigálok, klasszikus és romantikus mesterek művei, egyház-zenei művek, operakórusok, népdalfeldolgozások, valamint hazai és nemzetközi kortárs művek egyaránt szerepelnek.

A kórus számos rádiófelvételt készített. A korábban kiadott 4 nagylemez és 3 MC kazetta mellett az együttes 2 CD-felvétellel rendelkezik.

A kórus jelenleg önfenntartó, azaz szponzori és a fellépéseiért kapott pénzből biztosítja tevékenységét. Mindezt a hátterében aktívan működő két civil szervezet, a Budapesti Vándor Kórus Barátai Közhasznú Egyesület és a Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány segíti, folyamatos pályázatok révén.

 

Németh Zsuzsanna karnagy

A Janus Pannonius Tudományegyetem ének-zene, karvezetés szakán Tillai Aurél keze alatt tanult, majd a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol szolfézs-zeneelméleti tanári és karvezetői diplomát szerzett 1997-ben. Karvezetést Párkai Istvántól és Maklári Józseftől tanult. 1995-ben került a Budapesti Vándor Kórushoz, ahol Révész László mellett dolgozott. 1999-ben vette át a kórus művészeti irányítását, majd egy évvel később hivatalosan is az énekkar vezető karnagya lett.