Kórus

Budapesti Vándor Kórus

A Budapesti Vándor Kórus 1936-ban alakult amatőr énekkar, azóta folyamatosan aktív résztvevője a magyar zenei életnek. Az együttes az alapító karnagy, Vándor Sándor nevét viseli. 1949 és 1999 között a kórus vezetője Révész László, Liszt-díjas, érdemes művész volt. Az évtizedek alatt a kórus ismertté vált itthon és határainkon túl is: értékes díjakat nyert a legrangosabb nemzetközi versenyeken, mint például Arezzo, Montreux, Tolosa, Tours, Pescara. Fesztiválokon szerepelt és sikeres koncertkörutat tett Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az együttes 1999 óta Németh Zsuzsanna Artisjus-díjas karnagy vezetésével működik, aki munkája elismeréseképpen elnyerte a Pro Artis Erzsébetváros díjat is. Ezek alatt az évek alatt a kórus további jelentős szakmai sikereket ért el. 2004-ben az énekkarok „Éneklő Magyarország” minősítő hangversenyén elnyerte a „Hangversenykórus Cum Laude” fokozatot. 2005-ben a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüst, 2007-ben arany diplomát, a 2005-ös, Bad Ischlben rendezett 7. Nemzetközi Kórusnapokon kategóriagyőztesként arany oklevelet nyert. 2009. május 23-án minősítő hangversenyünket „Kiemelt Hangversenykórus” eredménnyel zártuk. A munka és a sikerek, elismerések tovább folytatódtak. 2014-ben újból a legmagasabb, Hangversenykórus minősítést kaptuk a KÓTA által felállított minősítési rendszerben. 2017-ben, a 3. Európai Kórusjátékok nagyszabású versenyéről két ezüstéremmel tértünk haza Rigából.

Az éneklés és a koncertezés mellett Németh Zsuzsanna kitágította egyéb profilokkal is a kórus életét. 2009-től feladványokkal színesített interaktív koncerteket tartottunk a hetedik kerületi iskolákban. A koncertek végén zenei foglakoztató füzetet vehettek kezükbe a gyerekek.

2010-től kétévente kórusversenyt és fesztivált rendezünk amatőr és professzionális szinten működő kórusok részvételével. A rendezvény hiánypótló jelleggel indult, mert tapasztalataink alapján Budapesten nincsenek kórusokat megmozgató fesztiválok, a nemzetközi illetve a hazai versenyek pedig színvonalban elérhetetlenek az átlagos szinten működő amatőrök számára.

2011 novemberétől minden évben karvezetés kurzust tart az énekkar olyan kezdő, illetve már gyakorlott karnagyok számára, akik bővíteni szeretnék szakmai rutinjukat, tágítani kívánják kórusirodalmi jártasságukat, valamint csiszolni akarják vezényléstechnikájukat, hangzó formába önteni elképzeléseiket a Budapesti Vándor Kórus segítségével. A Budapesti Vándor Műhely minden alkalommal záró hangversennyel ér véget. A kurzus ötletét „exportálva” 2018-ban a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémián is megrendeztük, négy izraeli és négy magyar karnagy közreműködésével, prof. Stanley Sperber tanszékvezető segítségével.

2015-ben, a Pécsett rendezett Europa Cantaton Matthias Beckert műhelyében énekelt a kórus és tanulta meg Wolfram Buchenberg bigband-miséjét.

2016-ban, a kórus megalakulásának 80. évfordulóján nagyszabású koncertet tartottunk több kórus közreműködésével (A dal hatalma). A műsoron csak ma élő zeneszerzők darabjai szerepeltek, amiket a rendezvény alkalmával a komponisták instrukcióival egybefűzve reprezentatív kötetbe rendezve adtunk át a fellépő karnagyoknak és a meghívott zeneszerzőknek (Kortárs kórusművek profi amatőröknek).

 2019-ben az alsó-szászországi Európai Zenei Találkozások rendezvényein egy a cappella-blokkot, Kodály Kállai kettősét és Mendelssohn Első Walpurgis-éj című darabját énekeltük az Alsó-szászországi Ifjúsági Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

Ez év januárjában először rendeztük meg a Novitas delectat című, repertorábővítő hangversenyünket, amelynek keretében kilenc művet mutattunk be a közönségnek Gárdonyi Zsolt és Horváth Márton Levente munkásságából, amelynek keretében dr. Szabó Balázs zenetörténész beszélgetett a szerzőkkel és nyújtott így tartalmas, szórakoztató tájékoztatót is a komponistákról és az elhangzott alkotásokról.

Az együttes repertoárján reneszánsz madrigálok, klasszikus és romantikus mesterek művei, egyházzenei alkotások, operakórusok, népdalfeldolgozások, valamint hazai és nemzetközi kortárs szerzemények egyaránt szerepelnek.