Hírek

Karvezetői kurzusunk záróhangversenye

2017. november 13.

A Budapesti Vándor Kórus idén a hetedik alkalommal rendezte meg karvezetői kurzusát.

   A rendezvénysorozatot lezáró koncertet november 12-én, vasárnap délután a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében tartottuk. A közönség soraiban a vendéglátó intézmény igazgatója is helyet foglalt, és számos korábbi énekes társunk.

   A műsor vázát a kórusirodalom története adta a reneszánsztól a XX. század végéig, a tudnivalókat és érdekességeket a konferáló Tóth Anna zenetörténész információkban gazdag kísérő szövege világította meg.

   A műsorszámokat megszületésük időrendjében énekeltük, egy-egy fiatal karnagy vezetésével:

            Tallis: If ye love me                                      Sass Boldizsár

            Victoria: O Magnum Mysterium                   Kovács Balázs

            Mendelssohn: Am Neujahrstage                   Kiss Liliána

            Mendelssohn: Denn  er hat seinen Engeln    Sidamonidze Natia (Grúziából)

            Brahms: Letztes Glück                                  Juhász János

            Bruckner: Ave Maria                                     Müller Christiane (Ausztriából)

            Kodály: Adventi ének                                    Herboly Bendegúz

            Kodály: Sík Sándor Te deuma                      Bangó Viktória

            Kocsár Miklós: Könyörgés Tavasszal           Vásárhelyi Dalma

   A kurzus szakmai irányítója volt Mindszenty Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy, az ELTE Zenei Tanszékének docense, a KÓTA elnöke és kórusunk Artisjus-díjas karvezetője, Németh Zsuzsanna.

   A program összesen négy énekkari próbáján a jelentkezők a gyakorlatban alkalmazhatták és fejleszthették a karnagyi tevékenyég elemeit: vezethették a beéneklést, és alakíthatták a repertoárunkból kiválasztott kórusművek előadásmódját. Nekünk, énekeseknek az újszerű gyakorlatok jelenthettek élményt, és a már sokszor énekelt művek egészének vagy egy-egy mozzanatának másféle értelmezése, megszólaltatása.

Bajnokok Rigája

2017. augusztus 7.

Őszinte leszek: jóllehet negyedik évtizede vagyok részese a kóruséletnek (amatőr kórustagként és zenei szakíróként), emellett pontosan tudom, mire képesek az észak-európai, a balti, a szláv kórusok, mégis kicsit megrendülten találtam magam a Budapesti Vándor Kórussal a 3. Európai Kórusjátékok olimpiai léptékű rendezvényeinek közepén Rigában. Egy teljesen hagyományos, a szó minden értelmében amatőr (már-már csak mutatóban létező) vegyes karral neveztünk olyan kórusok közé – ráadásul nem is alap-, azaz az Open, hanem a bajnoki, azaz a Champion kategóriába –, amelyek átlagéletkora a hivatalos tájékoztató szerint 27 év volt, a tagság hallhatóan rendszeres egyéni hangképzésben részesül és teljesen nyilvánvalóan nem heti 2×2 órát próbál (hanem ennél jóval többet). És ezen a ponton kap hangsúlyt az amatőr szó. Hiszen az igaz, hogy a Rigába érkezett 5 földrész 34 országának 155 kórusa egyike sem profi a szó egzisztenciális értelmében, ám nem is amatőr, ami a tagság összetételét, tradícióit, a kórusénekléshez való viszonyát illeti.

Szerencsére csak a verseny után támadt az az érzésünk, hogy „ufók” vagyunk ebben az illusztris társaságban. Nagyon jó felkészülés, kiemelkedő színvonalú versenyzés eredményeképpen mind a vegyeskari, mind az a capella folklór kategóriában ezüstérmet (ezüst diplomát) érdemeltünk ki. A pontozás teljesen korrekt és nyílt volt és az is kiderült belőle, hogy a legtöbb (majdnem aranyat érő) pontot az osztrák és a finn zsűritagtól kaptuk. A közép-európai Ausztriában és a Kodály-hagyományokat sok magyar szakember révén intenzíven ápoló Finnországban többet mondhat akár a műsorunkra tűzött Kodály-mű (Sík Sándor Te Deuma), vagy Kocsár Miklós gyönyörű darabja Kányádi Sándor versére, a Könyörgés tavasszal – nem is szólva Kodály fantasztikus népdalrapszódiájáról, a Mátrai képekről. S az érem másik oldala? A legkevésbé a svéd, illetve a folklórban pontozó lett szakembert sikerült meggyőzni arról, hogy mennyire vagyunk jók – de hát ez éppen az adott országok már említett, a miénktől eltérő ízléséből, értékrendjéből fakad.

Fantasztikus napokat éltünk át Rigában. A versenyt megelőzően adott „barátság”-koncerten az Egils Lipšāns által vezényelt, rigai Latvias Izdevniecibu Jauktais Koris-szal a város legpatinásább templomában, a Szent Péter bazilikában telt ház fogadott minket. Remekül szervezett programok voltak, káprázatos díjkiosztó, ahol minden egyes átadott éremnél, oklevélnél külön fotót készítettek a karnagyokról, színpompás volt a nemzetek felvonulása Riga (akkor éppen) napsütötte utcáin. Mindenki, mindig, mindenütt énekelt, a rigaiak álltak az út szélén és mindenkihez volt egy kedves szavuk (angolul vagy oroszul). Minket azzal állított meg egy hölgy, hogy szeretem magukat, fantasztikus a kultúrájuk. Az Interkultur nagyszabású seregszemléje életre szóló élmény volt, amit egy John Rutter-kurzus koronázott meg számunkra a hazautazás napján. És mindez nagy tanulsággal is szolgált: van annyi munka, van olyan felkészültség és koncentráció, amely a klasszikus értelemben vett amatőr együtteseknek is helyet biztosíthat a legjobbak, a legnagyobbak Parnasszusában. Köszönet érte a kórus karnagyának, Németh Zsuzsannának.

 

Tóth Anna

Félúton Rigába

2017. június 29.

A Budapesti Vándor Kórus június 22-én a Nádor teremben mutatta be a III. Európai Kórusjátékokra összeállított versenyműsorait, „Úton Rigába” címmel. A hallgatóságban régi, ill. mai, de a versenyre nem utazó kedves kórustársaink, hozzátartozók és érdeklődők foglaltak helyet.

   A jelentős rendezvényen a vegyes kari, valamint a folklór kategóriában mérettetjük majd meg magunkat. Egy versenyen kívüli kórustalálkozón is szerepelni fogunk, az ott szereplő művek közül a próbahangverseny közönségének egy „Neba maize patte naca” című és kezdetű hangulatos lett népdalt mutattunk be. Kiemelkedett még az előadásból Karai József Vidám nótája, mert nyolc tag a női szólamainkból néptánccal színesítette az éneklést.

   A verseny Lettország fővárosában, Rigában lesz július 16—20. között.

Reformáció 500

2017. március 27.

A Budapesti Vándor Kórus március 25-én, szombaton délután ünnepi koncertet rendezett a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében.

   A műsorban Caspar Othmayr, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel és Kodály Zoltán művei szólaltak meg.

   Vendégszereplők voltak a Fischer Annie Zeneiskola növendékei. Zongorán kísér és szólót játszott Hegyi Dániel. Kórusunkat ezúttal is Németh Zsuzsanna vezényelte. A műsorvezető Tóth Anna a felkonferálások előtt az ének-zene és a hitélet kapcsolatát, annak kultúrtörténeti változásait is felvázolta.

   A helyszín, a gimnázium díszterme lehetőséget nyújtott arra is, hogy egyes műsorszámokat osztott kórussal, a színpad mellett a karzat igénybe vételével adjuk elő.

   A hallgatóságban számos régi kórustagunk és azok hozzátartozói is megjelentek, és megtisztelte a hangversenyt jelenlétével a gimnázium igazgatóhelyettese is.

A Budapesti Vándor Kórus 2016-os beszámolója

2017. január 2.

 

2016

 Összes próba: 67 rendes próba és 15 rendhagyó próba (kórustábor, zenekaros próbák, karvezetési kurzus, „Addio 2016” c. szilveszteri hangverseny előtt)

 

 FELLÉPÉSEK  

 • JANUÁR 1-én, Mága Zoltán Újévi koncertjén (Papp László Sportaréna Budapest, Stefánia út 2, 1143)

Műsor: Himnusz, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből a Hajmási Péter, Hajmási Pál c. betétdal refrénje, Verdi La Traviata c. operájából a Brindisi (Pezsgőária) kórusrészletei.

 

 • MÁRCIUS  7-én, a Mátyás-templomban (Budapest 1014, Szentháromság tér 2)

                               Műsor: Kodály Zoltán ‘Pange lingua’, ‘Magyar mise’

  

 • ÁPRILIS 9-én, szombaton, 16:00 órakor „A dal hatalma” hangverseny – 1. bérletes koncert

Helyszín: Nádor Terem, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Műsor: Cser Ádám ‘Lux Aterna’, Sugár Miklós ‘Missa semplice. Kyrie’ , Sugár Miklós ‘Gloria’, Anthony Chudeau ‘Ave Maria’, Vajda János ‘Ave verum corpus’, Tillai Aurél ’Lauda Sion’, Sári József ’Alleluia’

A kórus fennállása 80 éves évfordulója alkalmából dr. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke kedves szavakkal méltatta a kórus tevékenységét, és oklevelet is átadott.

 

 • MÁJUS 28-án Hősök napi megemlékezésen a Rózsák terén, a Törley-szobornál

 

 • JÚNIUS 11-én, szombaton, 19:30 órakor „Bigband-mise” c. hangverseny – 2. bérletes koncert (Buchenberg: Missa ad maiorem Dei gloriam ) a Szent Erzsébet templomban (1074 Budapest, Rózsák tere 8)

 

 • NOVEMBER 13-án, vasárnap, Vándor Műhely karvezetés kurzus záró hangversenye a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban, Budapest, Városligeti fasor 17-21,

 

MŰSOR: Bárdos: Széles a Duna, Szól a doromb, Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő, Karai: Vidám nóta, Kodály: Sík Sándor Te Deuma, Mendelssohn: Újévi köszöntő, Myškinis, Vitautas: Gloriosa dicta sunt, Orbán György: Ave Maria, Nunc dimittis, Pachelbel: Singet dem Herrn ein neues Lied, Tillai Aurél: Lauda Sion, Victoria: O magnum mysterium

 

 • DECEMBER 30-án, pénteken „Addio 2016” c. szilveszteri hangverseny – 3. bérletes   hangverseny (Helyszín: Nádor Terem, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.)

 

MŰSOR: Gárdonyi: Erdő, erdő, Karai: Vidám nóta, Lett népdal: Neba maize pate nāca, Larionov: Kalinka, Skót népdal, Bizet: Habanera, Smetana: Eladott menyasszony, Verdi: Brindisi, Mendelssohn: Am Neujahrstage

 

EGYEBEK

 • Rajzverseny kihirdetése középiskolások számára. A győztes rajza a Vándor-Révész kórusversenyen a karnagyi diplomára került.

 

 • Húsvét alkalmából jótékonysági vásár a kórusban.

 

 • Az április 9-ei koncert a Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány Kórusművek profi amatőröknek című kottagyűjtemény kiadványának hangzó bemutatója volt.

 

 • MÁJUS 19-22-ig IV. Budapesti Vándor-Révész Fesztivál és II. Nemzetközi Kórusverseny megrendezése.

 

 • MÁJUS 28-án KOSZORÚZÁS Vándor Sándor sírjánál a Kerepesi úti temetőben.

 

 • JÚNIUS 16-én Taggyűlés és évadzáró

 

 • Felköszöntöttük kórustársainkat. Lóderer Ibolya 80. születésnapját, Péterfai Jánosné Györgyi 70. születésnapját ünnepelte.

 

 • SZEPTEMBER 9-11 KÓRUSTÁBOR a ceglédi Diáktáborban, 2700 Cegléd, Fürdő út 1

 

 • Jelentkeztünk a „3rd European Choir Games and Grand Prix of Nations in Riga, Latvia” c. kórusjátékokra, ami 2017. július 16-23-ig Lettországban, Rigában lesz.

 

 • NOVEMBER 10-13-ig Vándor Műhely karvezetés kurzus megrendezése.

 

 • Karácsonyi vásár a kórusban, amelynek a bevétele a közösségi kasszába folyik.

 

 • Elkészült a Kórusnaptár 2017 Zámbó Anita szerkesztésében, amelynek a bevétele szintén a közösségi kasszába kerül.
 • 2016-ban a Budapesti Vándor Kórus két tagja is ünnepelte a kórustagságának évfordulóját: Juhász Zoltán (25) és Lóderer Ibolya (65). Ezen az évforduló alkalmából KÓTA által kiállított emléklapot kaptak.
 • DECEMBER 19-én kóruskarácsony

 

ÚJ DARABOK:

Smetana: Eladott menyasszony

Larionov: Kalinka

Bizet: Habanera

Mendelssohn: Am Neujahrstage

Mendelssohn: Denn er hat seinen Engeln

Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő…

Kodály Zoltán ‘Magyar mise’

Skót népdal

 

ISMÉTLŐ DARABOK:

Anthony Chudeau ‘Ave Maria’,

Bárdos: Széles a Duna,

Bárdos: Szól a doromb,

Bizet: Habanera,

Buchenberg – Missa ad maiorem Dei gloriam,

Cser Ádám ‘Lux Aterna’,

Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő,

Karai: Vidám nóta,

Kocsár: Könyörgés tavasszal,

Kodály: Sík Sándor Te Deuma,

Kodály Zoltán ‘Pange lingua’

Lett népdal: Neba maize pate nāca

Myškinis, Vitautas: Gloriosa dicta sunt

Orbán György: Nunc dimittis,

Orbán: Ave Maria,

Pachelbel: Singet dem Herrn ein neues Lied,

Sári József ’Alleluia’

Sugár Miklós ‘Missa semplice, Kyrie’

Sugár Miklós ‘Gloria’,

Tillai Aurél: Lauda Sion,

Vajda János ‘Ave verum corpus’,

Verdi: Brindisi

Victoria: O magnum mysterium

 

A beszámolót készítette Kalnina Sallija kórustitkár

Addio 2016!

2016. december 31.

A Budapesti Vándor Kórus december 30-án délután tartotta óévbúcsúztató vidám koncertjét a Nádor Teremben. A szép számú közönség soraiban ezúttal is helyet foglalt több régi kórustársunk, sőt volt kitűnő karnagyaink egyes családtagjai, leszármazottjai is.

A műsort a népek, kultúrák kapcsolata foglalta egybe. Orosz, angol, lett, francia, cseh, német, olasz nyelven énekeltük el (és alkalmasint persze magyarul) a következő műveket:

Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő…
Karai József: Vidám nóta
Mence: Neba maize pate nāca
Larionov: Kalinka
Népdal dallamára Burns versével: Auld Lang Syne
Bizet—Kroll: Habanera (a Carmenből)
Smetana: Prodaná nevěsta (az Eladott menyasszonyból)
Verdi: Brindisi (a Traviataból)
Mendelssohn: Am Neujahrstage

Szólóénekesként közreműködött Breinich Beáta és Honinger László, akik egy-egy saját számmal is adtak új színeket a műsornak: Edit Piaf: La vie En Rose, ill. Johann Strauss: A denevér c. operettjének egy részletével. Zongorán Pál Anikó kísért, a kórust Németh Zsuzsanna vezette.
A koncertről hangfelvétel született, melynek anyagából készül legújabb CD-lemezünk.
A műsorvezető Tóth Anna a felvezető szövegeket mindig az adott nyelven elhangzó köszöntővel zárta:

„Boldog új évet!”

A budapesti Vándor műhely záró hangversenye

2016. november 14.

November 13-án, vasárnap délután a Fasori Evangélikus Gimnázium színháztermében ért véget a Budapesti Vándor Kórus 2016. évi, négynapos karvezetői kurzusa.

A műsorszámokat a következő vendégeink, ill. elénk kiálló saját kórustagjaink vezényelték:

Bangó Viktória —  Karai József: Vidám nóta

Hegyi Dániel — Pachelbel: Singet dem Herrn ein neues Lied

Juhász János — Bárdos Lajos: Szól a doromb

Kiss Liliána — Victoria: O Magnum Mysterium

Alice Lapasin Zorzit (Olaszország) — Orbán György: Ave Maria

és Nunc dimittis

Sass Boldizsár — Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő…

Sassné dr. Berényi Eszter — Mendelssohn: Am Neujahrstage

Szűcs Dániel — Kocsár Miklós: Könyörgés tavasszal, 1957

és Kodály Zoltán: Sík Sándor Te Deuma

Vásárhelyi Dalma — Miškinis: Gloriosa dicta sunt

és Bárdos Lajos: Széles a Duna

kurzus-2016

A műhelymunkát az összesen 4 próbán és a főpróbán Németh Zsuzsanna karnagyunk irányította, valamint dr. Kabdebó Sándor, aki fiatalon már dolgozott a kórusunkkal. A műsort ezúttal is Tóth Anna vezette, a művészi élmények megszületését elősegítő információkkal.

A koncerten a Vándor Sándor és Révész László alapítványi díjat Sassné dr. Berényi Eszter ezúttal Méhész Ottónak nyújtotta át, a Vándor-kórustollat pedig Németh Zsuzsanna Vass Istvánnak.

Legvégül a jelenlévők fogadáson vehettek részt.

Évadzáró big band mise a Rózsák terén

2016. június 20.

Kórusunk június 11-én, szombaton este az Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia-templomban tartotta a nyári szünet előtti utolsó hangversenyét. A kortárs zeneszerző WOLFRAM BUCHENBERG Missa ad maiorem Dei gloriam című kompozícióját hallhatta a mintegy 200 fős közönség.
A művel a múlt nyáron ismerkedhettünk meg, amikor is a pécsi „Europa Cantat” fesztiválon csaknem valamennyi énekesünk részt vett. Az ottani sikert szándékozta a kórus vezetősége most megismételni — sikerrel.
A koncert kezdetén Tóth Anna ismertette a művet a közönséggel. A Budapesti Vándor Kó-rushoz két másik énekkar is társult: a Budaörsi Pro Musica Kórus Tóth Csaba vezetésével, va-lamint a Telki Nőikar, karnagya Szíjártó Tímea. A stílust a Coda Nostra Big Band alapozta meg (vezetője Hajdú István); a szólót Fülep Máté énekelte. Vezényelt Németh Zsuzsanna, ARTISJUS-díjas karnagyunk.

II. Budapesti Vándor—Révész Fesztivál és Nemzetközi Kórusverseny

2016. május 25.

A Budapesti Vándor Kórus és a kórus tevékenységét segítő Budapesti Vándor Kó-rus Barátai Egyesület, valamint a Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapít-vány 2016. május 19—22-én bonyolította le a kórusmozgalom újabb és ezúttal is nagyon színvonalas rendezvénysorozatát.
A nyitókoncert május 19-én, csütörtökön este volt a fasori evangélikus templom-ban. A karnagyok, a zsűri, a szponzorok és a kerületi képviselők köszöntése után a Budapesti Vándor Kórus és a résztvevő kórusok képviselői nyitották meg a progra-mot. A koncert után fogadáson ismerkedtek egymással a résztvevő kórusok karna-gyai és küldöttei.
A verseny május 20-án, péntek délután zajlott le a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A kórusok műsorában szerepelnie kellett egy a saját országukból származó, 15 évnél nem régebbi kortárs műnek, valamint 2 különböző zenei korból származó, eltérő karakterű alkotásnak, a 12—15 perc tiszta műsoridő keretein belül. A választott darabok közül csak egyhez volt használható legfeljebb 3 kísérő hang-szer.
A zsűri elnöke Kollár Éva, a KÓTA korábbi elnöke, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára volt. Tagjai: Németh Zsuzsanna, a rendező énekkar Artisjus-díjas karnagya és Egils Lipšāns Lettországból.
Május 22-én, vasárnap délelőtt gálakoncertre a fesztivál és verseny zárónapján került sor, amelyen a kórusverseny, illetve a fesztivál kórusai adtak koncertet. Kollár Éva zsűrielnök kedves szavakkal méltatta az éneklés, az együtt éneklés és a har-mónia szerepét életünkben, a szervezők dicséretes tevékenységét, majd átadta a díjakat.
Az amatőr kórusok kategóriájának eredménye:
ezüst diploma: Sarlós Boldogasszony Kórus, karnagy Török Andrea
III. hely és arany diploma: Vox Insana Kamarakórus, karnagy Tőri Csaba
I. hely és arany diploma: Erkel Ferenc Vegyeskar, karnagy Cseri Zsófia
A professzionális kategóriában:
II. hely és arany diploma: Vörösmarty Leánykar, karnagy Gyombolai Bálint
I. hely és arany diploma: Cantabile Regensburg, vezetője Matthias Beckert
A karnagyok különdíját Matthias Beckert kapta, egyúttal meghívást a két év múlva sorra kerülő újabb fesztiválunkra-versenyünkre.
A rendezvényeket Tóth Anna konferálta, magyarul és németül is.

A dal hatalma

2016. április 10.

Kórusunk — jeles közreműködőkkel — április 9-én hangversenyt rendezett a Nádor teremben. A koncert „a Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány kiadványának hangzó bemutatója” volt, mert anyagát az általunk összeállított és most kiadott, Kortárs kórusművek profi amatőröknek című kottagyűjteményünk szolgáltatta.

   Egy-egy mai zeneszerzőtől 2-2 műsorszám hangzott el:

            Balázs Árpád: A dal hatalma és O Maria

            Anthony Chudeau: Ave Maria és Coeur

            Cser Ádám: Lux aeterna és Beati

            Horváth Márton Levente: Nunc dimittis és Ave verum

            Megyeri Krisztina: Napszállatja és Psalm 123

            Sári József: Gyúl a nap és Alleluia

            Sugár Miklós: Lied és Messa semplice (Kyrie, Gloria)

            Tillai Aurél: Lauda Sion és Adeste fideles

            Vajda János: Psyche és Ave verum corpus

   A műveket a Budapesti Vándor kórus (karigazgató Németh Zsuzsanna) mellett a következő énekegyüttesek szólaltatták meg:

            Chorus Matricanus (Fűri Anna)

Kodály Zoltán Férfikar (Pálinkás Péter)

Musica Nostra (dr. Mindszenty Zsuzsánna)

Telki Nőikar (Szíjártó Tímea)

Vörösmarty Leánykar (Gyombolai Bálint)

Wesley Schola (Németh Zsuzsanna)

   A hangversenyt bérleti sorozatunk keretében tartottuk. Minthogy most ünnepeljük fennállásunk 80 éves évfordulóját, az utolsó szám előtt dr. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke kedves szavakkal méltatta tevékenységünket, és oklevelet is átadott.