Fesztivál

III. Budapesti Vándor – Révész Fesztivál és I. Nemzetközi Kórusverseny

2014. május 15-18.

Budapest

 

A Budapesti Vándor Kórus és a kórus tevékenységét segítő Budapesti Vándor Kórus Barátai Egyesület, valamint a Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány 2014. május 15-18-án megrendezi a III. Budapesti Vándor – Révész Fesztivált és I. Nemzetközi Kórusversenyt.

 

A résztvevő kórusoknak a Fesztiválon és a Versenyen együtt, illetve külön-külön is van lehetőségük rész venni. A rendezvény tervezett programja a következő:

 

  1. nap – 2014. május 15. (csütörtök) – Nyitókoncert

 

A Fesztivál és Verseny nyitónapja 2014. május 15. (csütörtök) 19 óra. A karnagyok, zsűri, szponzorok és a kerületi képviselők köszöntése után a Budapesti Vándor Kórus és a résztvevő kórusok közül néhányan megnyitják a négy napos eseményt. A koncert után fogadáson ismerkednek egymással a résztvevő kórusok képviselői (max. 3 fő) és az őket vezető karnagyok.

 

  1. nap – 2014. május 16. (péntek) – Akusztikai próba és Verseny

 

A Versenyen résztvevő kórusok számára délelőtt 10 órától nyílik lehetőség az akusztikai próbára, a Versenyelőadásra délután 14 órától kerül sor.

 

  1. nap – 2014. május 17. (szombat) – Fesztiválkert a Rózsák terén, este egyházi koncert

 

Szombat délután a szabadtéri színpadon világi műsorral lépnek fel a Fesztiválon és/vagy Versenyen résztvevő kórusok. A téren egész nap kirakódó vásár várja az idelátogatókat. 19.00 órakor a téren álló Árpád-házi Szent Erzsébet templomban a résztvevő kórusok egyházi műsorából álló koncertjére kerül sor.

 

  1. nap – 2014. május 18. (vasárnap) – Gálakoncert

 

A Gálakoncertre a Fesztivál és Verseny zárónapján délelőtt 11 órakor kerül sor, amelyen a kórusverseny, illetve a Fesztivál kórusai adnak koncertet. A zsűri kihirdeti a kórusverseny eredményét, átadásra kerülnek a díjak és a résztvevő kórusoknak az oklevelek és emléklapok.

Díjazás:

A Fesztiválon és/vagy a Versenyen résztvevő kórusok emléklapot, ill. oklevelet kapnak.

 

A kórusversenyen résztvevő kórusok között I., II. és III. helyezést határoz meg a szakmai zsűri, de a megfelelő pontszámot elért kórus kap arany, ezüst, ill. bronz diplomát az elért pontszámok alapján.

Maximális pontszám: 90 pont

Arany diploma: 75–90 pont

Ezüst diploma: 60–75 pont

Bronz diploma: 45–60 pont

Díjak:

  1. helyezett – 150.000 Ft

  2. helyezett – 120.000 Ft

  3. helyezett – 80.000 Ft

Részvételi feltételek:

 

A Fesztivál részvételi feltétele:

Kb. 20 perc hosszúságú világi műsor és/vagy kb. 8 perc (max. 2 darab) hosszúságú egyházi műsor. Egyéb megkötés nincs a kórusok létszámára és összetételére vonatkozólag. A nyitókoncertre vagy a zárókoncertre a megadott műsorból választ ki egy darabot a szervező bizottság.

 

A kórusverseny részvételi feltétele:

Műsor:

  • a kórus saját országából származó, 15 évnél nem régebbi kortárs mű,

  • egy népdalfeldolgozás a kórus hazájából,

  • egy szabadon választott kompozíció.

 

További feltételek:

A Versenyprogram hossza 12-15 perc.

A választott darabok közül csak egyhez használható legfeljebb 3 kísérő hangszer.

A kórus minden énekes tagja amatőr, kivétel a kórus vezetője, hangszeres kísérői és szólistái.

Az elhangzó művekhez angol nyelvű fordítás kötelező, kivéve a latin, angol, olasz, német, ill. magyar szövegű darabokat.

 

Fizetendő díjak:

Regisztrációs díj: magyar kórusok esetén 5.000 Ft/kórus, külföldi kórusok esetén 20 Euro/kórus, amelynek megfizetése a jelentkezési lap elküldésével együtt esedékes, vissza nem térítendő összeg.

 

A Fesztivál részvételi díja: magyar kórusok esetén nincs külön díja, külföldi kórusoknak 100 Euro/kórus.

 

A Verseny részvételi díja: magyar kórusoknak 25.000 Ft/kórus, külföldi kórusoknak 300 Euro/kórus. A részvételi díj regisztrációs díjon felüli része elfogadott jelentkezés esetén fizetendő.

 

Lehetőség van a Fesztiválon és a Versenyen külön-külön és együttesen is részt venni. Együttes részvétel esetén csak a Verseny részvételi díja fizetendő. Az utazási és esetleges szállásköltségeket a résztvevő kórusok fizetik.

 

Egyéb információk:

Amennyiben kórusuk részt kíván venni a Fesztiválon, ill. Versenyen, kérjük 2014. február 28-ig, a mellékelt Jelentkezési lap visszaküldésével jelezni szíveskedjék szándékukat.  A Jelentkezési lap elektronikus formában is letölthető a www.vandorkorus.hu internetes oldalról. A fizetendő díjakat a 16200216-00239127 MagNet Banknál vezetett számlaszámra kérjük átutalni, számlatulajdonos: VSRLEA. Az egyszerűbb beazonosítás érdekében közleményként kérjük feltüntetni a feladó nevét.

 

A Jelentkezési laphoz kérjük mellékelni a tervezett műsort, a kórus és a karnagy rövid bemutatását, valamint fényképét és kb. 10 perces hangzó anyagot! Versenyrészvétel esetén, a Versenyen elhangzó művek kottájának, ill. szövegfordításának 5-5 példányát kérjük postai úton megküldeni!

 

A jelentkezési lapokat a vandor.fesztval@gmail.com-ra, ill. a 1077 Budapest, Rejtő J. u. 6. II/1. címre várjuk. Az esetlegesen felmerülő kérdésekben szívesen áll rendelkezésükre Sassné dr. Berényi Eszter, a +36-30/362-9950-es telefonszámon, továbbá angol nyelven Ozorák Zita +36-20/579-2610. A Jelentkezési lap megérkezését minden esetben e-mailen visszaigazoljuk, ezért, ha nem kapnak visszajelzést a jelentkezők, kérjük, érdeklődjenek a fenti elérhetőségek valamelyikén.

JELENTKEZÉSI LAP

 

Jelentkezési határidő: 2014. február 28.

Az énekkar neve:……………………………………………………………………………

 

A karnagy neve:……………………………………………………………………………..

 

Kapcsolattartó:

Név: …………………………………………………………………………………………..

Telefon:……………………………………………………………………………………….

Cím:……………………………………………………………………………………………

E-mai cím……………………………………………………………………………………..

(A kapcsolattartás a szervezőkkel e-mailen történik, ezért mindenképpen kérjük egy aktív e-mail-cím megadását!!!!)

 

Kórus típusa:

A) Egyneműkar, és pedig ………………………………..

B) Vegyes kar

C) Egyéb, és pedig …………………………………………

 

A kórus létszáma: …………………… fő

A kórus összlétszáma a kórusvezetőkkel és kísérőkkel együtt: …………………… fő

 

Részvétel:

………. csak a Fesztiválon

………. csak a Versenyen

………. Fesztiválon és Versenyen

 

Dátum……………………. ………………………………………..

Aláírás

Kötelező melléklet:

1, Tervezett műsor

2, A kórus és a karnagy rövid bemutatása

3, Fénykép a karnagyról és a kórusról (digitális formában)

4, Versenyen elhangzó művek kottái, ill. szövegfordításai (5-5 példány)

5, kb. 10 perces hangzó anyag