Műhely

 IN ENGLISH

 

Egy kurzus – jól bevált régi és ígéretes új kínálattal  

 

Gyakorló kórusvezető vagy? Esetleg hamarosan az szeretnél lenni?

Szeretnéd kipróbálni, hogyan lehet egy magas színvonalon működő amatőr kórussal dolgozni? Kíváncsi vagy a repertoárjára?

 Szívesen vennéd igénybe kiváló szakemberek segítségét speciális előadói megoldások, helyes tempók megválasztásában, frazeálási, dinamikai kérdések eldöntésében?

 S végül: szívesen lennél egy nívós, változatos, ünnepélyes záró hangverseny részese?

Próbáld ki a Budapesti Vándor Műhely már bevált kurzusát, amely többféle részvételi lehetőséget is kínál. A munka során az a Budapesti Vándor Kórus áll rendelkezésedre, amely 80 éve aktív részese a hazai és nemzetközi kóruskultúrának, számos nemzetközi verseny díjazottja és a KÓTA legmagasabb, Hangversenykórus minősítésével rendelkezik. Repertoárján a reneszánsztól a 21. századig minden korszak képviselteti magát.

Mindezt kipróbáltad már és szeretnél még többet dolgozni a kórussal? Esetleg rögtön kargyakorlattal kezdeni a közös munkát?

Vagy szeretnéd továbbra is vezénylési gyakorlattal megalapozni a kórusmunkát?

Ki szeretnéd próbálni, de még nem akarsz kórus elé állni, csak együtt énekelni a tagokkal és figyelni a vezénylők munkáját?

Olvasd el, mit kínál a Budapesti Vándor Műhely a különböző – Aktív1, Aktív2 és Passzív – csoportoknak: minden bizonnyal találsz olyat, amelyiken szívesen részt vennél. 

A műhelymunkára olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik vegyes kari repertoár-jártasságukat kívánják csiszolni, akik egy kiváló, jó hangulatú amatőr együttes élén szeretnék vezénylés-technikájukat javítani, művészi elképzeléseiket hangzó formába önteni. 

Választható lehetőségek:

a/Aktív 1

Az eddigi évekhez képest új lehetőséggel bővítettük a karnagyok szakmai munkáját.  Az évek során sok olyan tehetséges karnaggyal dolgoztunk, akik többször ellátogattak műhelyünkbe, a szemünk láttára lettek egyre határozottabb és önálló zenei elképzeléssel rendelkező intuitív karnagyok. Az ő számukra, valamint más  aktív, már  kórussal rendelkező karnagyok számára hoztuk létre azt a új lehetőséget, ami már elhagyja a vezénylési gyakorlatot (zongora  melletti munkát). A karvezető egyből a kórus elé állhat, egyből a kórus előtt dolgozhatja ki a koncerten vezényelt darabját. Ebbe a csoportba 3 jelentkezőt tudunk fogadni.

b/ Aktív 2

A karvezetőnek a kórus előtti munkán kívül lehetősége van vezénylésgyakorlatra is, ahol a darabok technikai megvalósításáról és zenei megoldásairól esik szó.  A műhelymunka során lehetőség van mindegyik művel foglalkozni, ezt mindenképpen javasolnánk a résztvevőknek az eredményesebb, aktívabb munka érdekében. A kórus előtt csak a választott mű vezénylésére kerülhet sor. Ebbe a csoportba 6 jelentkezőt tudunk fogadni.

c/ Passzív

A csoport tagjai az 5 napos esemény összes műhelymunkáján és kóruspróbáján részt vehetnek. A jelentkezők száma korlátlan.

A műhely programja

2019. október 24. (csütörtök): 18.00-20.00 próba a kórussal (Aktív1)
2019. október 25. (péntek): 10.00-12.30 és 13.30-16.00 óra között vezénylésgyakorlat, a darabok technikai megvalósításának áttekintése (Aktív2). 17.00 órakor beéneklés, majd 20.00 óráig próba a kórussal (Aktív1, Aktív 2).
2019. október 26. (szombat): 9.00-12.00 óra között próba a kórussal (Aktív1, Aktív2), 14.00-16.30 vezénylésgyakorlat (Aktív2), 17.00-19.30 között próba a kórussal (Aktív1, Aktív2)
2019. október 27. (vasárnap): 14.00 órától helyszíni próba az esti hangversenyre. 16.00 óra záró koncert, utána a Budapesti Vándor Kórus tagjai által prezentált fogadáson a műhely tapasztalatainak szakmai értékelése a vezénylőkkel.

A műhely ideje alatt a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna, továbbá dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy irányítják a résztvevők munkáját. A szuggesztív beéneklés fortélyairól Hajdú Diána, a Magyar Állami Operaház tagja ad instrukciókat.

 

A műhelymunkában szereplő művek listája:

Nehézségi kategória I.

Petrovics: Játszik a szél

Horváth Márton Levente: Nunc dimittis

Balázs Árpád: O Maria

Tallis: If ye love me

John Rutter: Christmas Lullaby

Vytautas Miškinis: Gloriosa dicta sunt

nehézségi kategória II.

Ola Gjeilo: Pulchra es amica mea

Bruckner: Ave Maria

Mendelssohn: Denn er hat seinen Engel

Mendelssohn: Am Neujahrstage

Tillai Aurél: Lauda Sion

John Rutter: The Lord bless you

nehézségi kategória III.

Victoria: O magnum mysterium

Csemiczky Miklós: Pater noster

Brahms: Letztes Glück

Kodály: Sík Sándor Te Deuma

Bárdos: Szól a doromb

Karai: Vidám nóta

 

Kérjük a résztvevőket, hogy a fent megadott három csoport darabjai közül válasszanak ki legalább két művet, és ezt tüntessék fel a jelentkezési lapjukon. A kurzus végi nyilvános hangversenyen ezek közül a művek közül személyenként csak egy hangzik majd el. A vezénylőnek az idő rövidsége miatt ezt lesz alkalma a kórus előtt betanítani, a saját zenei ízlésének megfelelően megformálni.

A műhelymunka során – a vezénylési gyakorlat keretében – lehetőség van több művel is foglalkozni, akár olyannal is, amelyet nem tartalmaz a lista (ezt kérjük a jelentkezési lapon szintén előre jelezni).

 

további információk:

szállás és étkezés:

Szállás ás étkezés: a szállásról és az étkezésről minden résztvevő maga gondoskodik. A szállás szervezésében – igény esetén – a szervezők tudnak segíteni.

részvételi díj:

Részvételi díj: magyar-aktív tagoknak 20.000 Ft, magyar-passzív tagoknak 7.000 Ft, ami a szakmai kurzus részvételi díja, nem tartalmazza a szállás és étkezési költségeket.  A külföldi tagok jelentkezéséről szóló tájékoztató angol nyelvű kiírásban szerepel..

fizetési információk:

Aktív tagoktól a részvételi szándék megerősítése érdekében 7.000 Ft előleg befizetését kérjük legkésőbb 2019. október 5-ig a 16200216-00239127 MagNet Banknál vezetett számlaszámra. Az egyszerűbb beazonosítás érdekében közleményként kérjük feltüntetni a feladó nevét. Az előleggel csökkentett részvételi díj (aktív tagok), vagy a teljes részvételi díj (passzív tagok) összegét érkezéskor, a helyszínen kérjük befizetni. Az előleget a résztvevő visszalépése esetén nem áll módunkban visszaadni.

 

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a műhelymunkára jelentkező Aktív1 és Aktív2 résztvevők közül maximum 9 főt áll módunkban fogadni a jelentkezés sorrendjében és a kitöltött jelentkezési lap információi alapján. A jelentkezőket legkésőbb 2019. október 10-ig e-mailben értesítjük. Felhívjuk továbbá a résztvevők figyelmét, hogy a jelentkezési lapon közölt információk és az előleg beérkezése alapján vesszük figyelembe azt, hogy a záróhangversenyen ki mit fog majd vezényelni.

Kapcsolat:

Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban Sassné dr. Berényi Eszter áll rendelkezésre a +3630/362-9950-es telefonszámon, valamint a vandor.revesz@gmail.com email címen. Az előzetesen meghirdetett információk folyamatosan változhatnak és bővülhetnek, amely a kórus honlapján, amasterclass.vandorkorus.hu, oldalon követhető nyomon.

Jelentkezési határidő: 2019. október 5.

A jelentkezési lapokat e-mailben várjuk a vandor.revesz@gmail.com címen.

Jelentkezési lap letöltése

Mindenkinek eredményes felkészülést és jó munkát kívánunk!

A szervezők